Header image
Vuoden koltta -palkinto

Mitä on kolttasaamelainen kulttuurityö ja kuka sitä tekee? Sevettiläinen poromies jatkamalla poronhoitoa ja säilyttäen maasto- ja eläintuntemuksen? Ivalolainen kielipesänpitäjä opettamalla suomea äidinkielenään puhuville lapsille kolttaa? Espoolainen graafinen suunnittelija tekemällä koltille omat nettisivut? Nitsijärveläinen käsityömestari luomalla uusia kalannahan käsittelytapoja? Kirakkajärveläinen lakimiesopiskelija rockaamalla koltaksi? Keväjärveläinen radiotoimittaja keräämällä satoja lapasmalleja? Käpyläläinen kotiäiti rakentamalla yhteistyötä pohjoiskarjalaisiin talvikalastajiin? Kaikki he ja moni, moni muu.

Suurin osa kulttuurityöstä on näkymätöntä pakerrusta, päivittäistä ruohonjuurityötä. Sen tulokset näkee vasta ajan päästä tai kauempaa katsoen. Joskus se voi myös räjähtää kaikkien näkyviin julkaisuna, konserttina, elokuvana, tapahtumana tai festivaalina. 

Vuoden koltta -palkinto on syntynyt halusta ja tarpeesta kannustaa, kiittää sekä huomioida tekoja, joilla on arvoa kolttayhteisölle. Palkinto pyrkii innostamaan toimiin koltansaamen kielen ja kulttuurin hyväksi. Palkinnonsaaja voi olla joko kolttayhteisön jäsen tai muu ulkopuolinen henkilö tai taho.